keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Yorkshiren possua à la Acana

Itse koe-eläin Soraya äärimmäisenä oikealla.
Tammikuussa pääsi käymään niin, että Acana sponsoroi meitä vuoden 2017 ajan lähettämällä erinäisiä ruokapussukoitaan, jotta kooikkerit pääsevät kokeilemaan erilaisia kuivaruokia. Minä sitten kirjoitan havaintojani näistä kyseisistä Acanan tarjoamista ruoista tänne blogiin.

Koska ruokapussi on vain 2kg kokoinen, ei siitä riitä pitkään testaukseen kolmelle spanielille. Siispä varsinaiseksi testaajaksi valitsin Sorayan, joka on lauman nuorin, nirsoin ja herkkävatsaisin koira.
Sanottakoon nyt tässä vaiheessa, että Soraya ei ole oikeasti nirso eikä nyt erikoisen herkkävatsainenkaan, mutta toisinaan erikoisempi ruoka-aine aiheuttaa Sorsalle ilmavaivoja, eikä se "sisäänhengitä" ruoka-annostaan samalla tavalla kuin emänsä Aurinko. Toki kaikki kooikkerit saivat ruoasta pienet alkupalamaistiaiset.

Ensimmäisenä testattavaksi saapui Acana Yorkshire Pork. Se kuuluu Acana Singles -sarjaan, jossa kuivaruoat sisältävät vain yhden eläinproteiinin lähteen. Lisäksi Singles -sarjan ruoat ovat perunattomia ja viljattomia. SLN-importin internetsivustolla tuotetta kuvaillaan seuraavasti: 

Albertan preeriatiloilla kasvanutta possua

ACANA Yorkshire Pork on herkkävatsaisille ja allergisille koirille tarkoitettu ruoka. Ruoan valmistukseen käytetään 50 % Albertan preeriatiloilla kasvanutta possua. Liha, maksa ja sisäelimet, luonnollista ruokavaliota mukailevassa WholePrey -suhteessa, vähentävät synteettisten lisäaineiden tarvetta. Kylmäkuivattu maksa houkuttelee nirsompiakin ruokailijoita. Tuoreesta kurpitsasta saadaan runsaasti liukoisia kuituja, jotka hellivät herkkää vatsaa.

VALMISTETTU KÄYTTÄEN AINUTLAATUISIA RAAKA-AINEITA:
50 % Yorkshire possua
50 % Vihanneksia, hedelmiä, kasveja ja marjoja
0 % Gmo raaka-aineita, perunaa tai viljaa

Aloitetaan siis vatsa-asialla, eli suoliston tuotoksilla.
Alkuun Sorayan uloste muuttui löysemmäksi, vaikka sekoitin Yorkshire Porkia tietenkin entisen kuivaruoan sekaan muutaman päivän ajan, ennen kuin Soraya siirtyi syömään ainoastaan Acanaa. Kun säkin pohja alkoi lähestyä, myös kakka alkoi kiinteytyä. Vähimmilläänkin Soraya kakkaa 2 kertaa päivässä, Acanan kanssa päästiin 3 (t)ulostuskertaan.
Ilmavaivoja en huomannut Sorayalla olevan, eikä ruoka aiheuttanut närästystä. Ulosteen haju oli melko mellevä eritysesti alkuun, ja jatkoi katkuaan aina ruokapussin loppuun asti. Toki kakka haisee aina, mutta tämän ruoan myötä siihen tuli voimakkaampi vivahde.

Seuraavaksi sitten siihen, mitä tämä Yorkshiren possusta valmistettu kuivamuona oikeastaan sisältääkään. Minä en ole koiranruoka-alan asiantuntija, ja puhun vain omasta kokemuksestani - tai oikeastaan koirieni kokemuksesta, jossa olen ollut sivustaseuraajan asemassa. Minä itse olen maistanut koirannappulaa viimeksi lapsena, jolloin totesin sen koostumuksen olevan perin kuiva ja kummallisen hajuinen, joskin maku oli ihan OK.

KOOSTUMUS
Tuore yorkshire possu (16 %), kuivattu possu (16 %), kokonainen vihreä herne, kokonainen punainen linssi, tuore possunmaksa (6 %), possunrasva (6 %), tuore possun munuainen (4 %), tuore kokonainen talvikurpitsa, kokonainen kikherne, kokonainen vihreä linssi, kokonainen keltainen herne, kuivattu possu rusto (2 %), linssikuitu, merilevä (1,2 %) (puhdas DHA ja EPA:n lähde), tuore kokonainen kurpitsa, kuivattu ruskolevä, kylmäkuivattu possunmaksa (0,1 %), suola, tuore kokonainen karpalo, tuore kokonainen mustikka, sikurinjuuri, kurkumanjuuri, maarianohdake, takiaisen juuri, laventeli, rohtosalkoruusunjuuri, ruusunmarja.

Lisäravinteet (per kg): Teknologiset lisäravinteet: tokoferoli uute luonnollista alkuperää. Ravitsemukselliset lisäravinteet: D3 -vitamiini: 500 KY, E-vitamiini: 100 KY, E6 (sinkki): 100 mg, E4 (kupari): 10 mg. Muut lisäravinteet: Enterococcus faecium NCIMB10415: 600x10^6 CFU.

RAVINTOAINEKOOSTUMUS
Raakavalkuainen 31 %, Raakarasva 15 %, Raakakuitu 5 %, Hehkutusjäännös 7,5 %, Kosteus 12 %, Kalsium 1,2 %, Fosfori 0,9 %, Omega-6 2,6 %, Omega-3 0,9 %, DHA 0,15 %, EPA 0,1 %, Glukosamiini 600 mg/kg, Kondroitiini 800 mg/kg.

Vaikka tähän Acanaan ei olekaan laitettu sitä perunaa eikä viljoja,vaan siitä löytyy jos jonkinlaista kurpistaa, hernettä ja linssiä, sekä tietysti niitä marjoja, yrttejä etc. En kuitenkaan valita, mikään näistä käytetyistä ruoka-aineista ei ainakaan 2kg ruokapussin jälkeen vaikuttanut aiheuttaneet Sorayalle mitään dramaattisen negatiivista.
Nappulan koko oli sopiva pienehköllekin koiralle, hampaille on vähän pureskeltavaa, eikä nappula ole niin pieni, että se menisi koiran sieraimesta sisään. Käsiin nappulasta jäi hajua sekä vähän rasvaa ja pieniä murusia itse nappulasta. Mikäli nappuloita liotti (omat koirani syövät ne turvottamatta), ne paisuivat 1,5 -kertaisiksi, mutta eivät oikeastaan murentuneet nesteeseen.
Yorkshire Porkissa on melko vähän rasvaa, ainakin verrattuna niin muihin kuivaruokiin, joita Soraya on syönyt. Yleensä tarjoilen sille nappulaa, joka on tarkoitettua pennuille tai aktiivisille koirille - niisä rasvamäärät tuppaavat olemaan siinä 20% tienoilla. Proteiinia toivon ruoassa olevan vähintään 30%, mielellään jopa enemmän. Sen Acanan possu tarjoaakin. Mutta vaikka rasvan määrä oli matalampi, ei Soraya suinkaan laihtunut tällä ruoalla, vaikka annoin sitä saman määrän kuin edellistäkin kuivaruokaa (eli 1,5-2dl päivässä sekä höysteet).

Ja sitten tietysti se viimeinen asia, eli maistuvuus:

KYLMÄKUIVATTUJA RAAKA-AINEITA - LUONNOLLISTA MAKUA
Champion Petfoodsin omissa keittiöissä kylmäkuivattu tuore maksa antaa lisää makua, josta nirsommatkin koirat pitävät.

"Ite haiset. Mä voin ottaa lisää
sitä possua, kiitos." t. Soraya
No, kyllähän tuo possunappula upposi hyvin. Pussia avatessa tuoksu ei ollut mitenkään etova tai sieraimeen survoutuva, vaan hieman kostea, lihainen tuoksu. Vaikka kuivaruoka katosi parempiin suihin, ei sen maistuvuus ollut ihan huippuluokkaa.
Kun jokin on kooikkereista erityisen hyvää, ne kuolaavat koiraportin takana ja vinkuvat, kun laitan niille muonaa kuppeihin. Acanan Yorkshire Pork ei aivan tällaista reaktiota aiheuttanut, mutta yksikään nappula ei myöskään jäänyt syömättä. Ne maistuivat myös hyvin lenkeillä palkkana, joten sanoisin Sorayan pitäneen possupapanan mausta.

Kaikkinensa sain Sorayan (ja vähän kahden muunkin kooikkerini) perusteella Acanan Yorkshire Porkista sellaisen kuvan, että se olisi sopiva ruoka minn koirilleni. Löysähköt, hajustetummat ja isohkot ulosteet ovat miinuksena, maistuvuudesta en nyt suoranaisesti voi miinusta antaa koska ruoka kuitenkin upposi Sorayalle hyvin.
Asteikolla 1-10 ilman puolikkaita, annan Acanan Yorkshire Porkille arvosanaksi 7.

Lisätietoja ruoasta löydät seuraavilta sivustoilta:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti