maanantai 9. joulukuuta 2013

Ekat agilitymöllit ikinä ja treeniä, treeniä

 Kävin kooikkereiden kanssa elämäni ensimäisissä epävirallisissa agilitykisoissa, jotka järjestettiin PoKSin pikkujoulujen yhteydessä. Enkä oikeastaan osannut edes kauheasti jännittää, ehkä otin radat ja ohjaukset turhan varman päälle varsinkin Aurinkoisen kohdalla, koska pelkäsin sen karkaavan radalta (tai jotakin muuta yhtä typerää).
 Turha pelko oli se, ei pikkuakkaa voinut mikään muu vähemmän kiinnostaa kunhan hän vain pääsee tekemään aksaa! Siriuksellakin oli asenne kohdallaan ja vauhtiakin hienosti ollakseen Sirius talvipakkasella. Sen verran on kuitenkin murtunut jalka jäykkä näin talvella, etten ainakaan virallisiin kisoihin lähde ennenkuin vähän lämpenee - ellei sitten kisapaikka ole lämmin (+10 vähintään).
 Tuloksina kuitenkin sijoituksia ja palkintoja, Aurinkoiselle sijat 1. ja 4. huippuajoilla sekä Siriukselle sijat 2. ja 3. Hienot lentävät hollantilaiseni! Pukukisasta saatiin "lämpimin asu" -palkinto, meillä kaikilla oli villapaidat päällä - kooikkereilla tietysti minun neulomani ;)

 Agilitya on treenattu tällä hetkellä vain se 1 kerta viikossa, Siriuksen motivaatio ei ole ollut huippuluokkaa mutta se johtuu suurimmaksi osaksi jalan oireilusta näin talvella. Se on jäykkä, sitä palelee ja hermotus ei toimi yhtä hyvin kuin lämpimällä säällä. Sirius siis käyttää sitä talvella huonosti, mikä tietysti jumiuttaa lapa- sekä selkälihaksia.
 Tosin meille tuleekin agilityyn 6 viikon tauko joululoman sekä minun opetusharjoitteluni takia, se varmasti tekee hyvää meille kaikille. Varalajiksi otetaan rally-toko, pitää vain väsätä kyltit ja alkaa treenailemaan kotona joulu-tammikuun ajan. Helmikuussa päästään sitten tekemään rally-tokoratoja halliin :D


 Tässä kuitenkin viimeisten 3 viikon agilityradat treeneistä, kaikki radat olen yrittänyt tehdä molempien koirien kanssa ja vielä erikseen keppi- sekä kontaktiharjoittelua molemmille.

 Tällainen (alla) rata odotti eräänä treenikertana hallissa sekä 4 hyppyesteen hyppytreeni. Vaihteenvuoksi oli hauskaa tehdä rata, jossa ei ollut yhden ainutta perushyppyestettä - joskin Aurinkoisen kanssa tämä oli vielä melko haastava rata koska Aurilla on kova vauhti eikä se osaa hakea esteitä vielä kunnolla nimeltä sekä se tarvitsee keppien kanssa apua.
 Molempien kanssa kävin radalla rallattelemassa, tämän radan paras puoli oli se että minun piti tosissani miettiä, kummalla puolella kannattaa milloinkin olla ohjaamassa ja missä kohtaa voin sekä ehdin vaihtaa ohjauspuolta.

 Hyppytreenissä kokeiltiin molempien kanssa etupalkkaa, yhdessäjuoksua sekä luoksekutsumista. Tiedä häntä oliko se nyt mikään oikea hyppytreeni, mutta ainakin kooikkereilla oli hauskaa sitä tehdessään (jopa Sirius oli varastaa ja lähteä omin lupineen hyppimään hakeakseen etupalkkalelunsa!).19.11.2013

 Seuraavalla kerralla radalla olikin sitten tällainen ilmestys, joka oli minusta myös hauska rata ohjata. Siriuksella oli alussa hieman motivaatio-ongelmia (vai olivatko lihakset vielä viileät sekä jäykät?), joten sen kanssa tein aluksi vain pari kontakti- ja keppitreeniä.
 Aurinko sen sijaan sinkoili jo ensimmäisellä kierroksella esteeltä toiselle ja huusi mennessään. Mahtavaa. Kepit otettiin erillisenä pari kertaa, sitten radalla niin että palkkasin 9. hypyn jälkeen ja sitten mentiin rauhassa tekemään kepit ja jatkettiin siitä rata loppuun asti. Mitään muita ongelmia ei oikeastaan ollutkaan, pakkovalssia käytin monessa kohtaa koska se toimii Aurinkoiselle mielestäni erittäin hyvin. Pussin jälkeen tosin minulle meinasi tulla kiire, koska Aurinko juoksee paljon kovempaa kuin minä, mutta onneksi(!) Arska on putkihullu ja ohjautuu putkeen kaukaa.
 Sirius piristyi Aurinkoisen menosta ja teki hienon, puhtaan radan (kahdessa osassa tosin). Minun itseni pitää vain opetella sanomaan estekäskyt ajoissa, erityisesti kun ne ovat hankalassa kulmassa (kuten kepit tällä radalla), eikä jäädä miettimään että osaisikohan koira lukea noita numerokylttejä ihan itse? Onneksi Titiuu antaa minulle nämä ohjausvirheet anteeksi, ainakin jos pyydän anteeksi antamalla makkaraa :)26.11.2013

 Viimeisen rata heti joulukuun alussa tuotti ongelmia. Jos se on 3-luokan rata, niin taidan jättää suosiolla sen luokan sikseen. Siriuksella oli taas sellainen fiilis, että se ei halunnut tehdä mitään. Jätin siis suosiolla Siriuksen kanssa tämän radan sikseen, tein sen kanssa alussa vain pari hyppyä ja kontakteja, joista palkkasin ruhtinaallisesti ja laitoin Titiuun takaisin häkkiin.
 Auri sen sijaan taas oli ihan liekeissä, vähän liiankin kuumana koska Aurinko oli sitä mieltä että 7. este ei suinkaan ole hyppy vaan putki uudestaan! Käpälästä pitäen piti Aurille näyttää, mihin halusinkaan sen tulevan. Ja tadah! - sen jälkeen rata sujui kuin rasvattu. Jopa kepit Aurinko osasi aloittaa ihan itse ihan oikein! Voi mikä riemu ja superpalkkaus taitavalle aksa-Ritsalle!
 Suoralla (18.-20.) jäin Aurista auttamattomasti jälkeen, mutta onneksi Auri tietää mikä este on "hyppy" ja lukee (välillä liiankin) tarkasti kehonkieltäni ohjauksessa vaikka olisikin minusta kaukana. Pitäisi vain itse taas joko opetella juoksemaan kovempaa tai ohjaamaan paremmin, eikä vain antaa käsien ja kropan heilua miten sattuu.
 Siriuksen kanssa otettiin lopuksi vielä esteitä 9.-16., johon sitten tehtiin omiakin kuvioita. Rimat laskin minikorkeuteen, ihan Siriuksen murtunutta jalkaa ajatellen. Tässä löytyi Siriukseenkin jo oikea agilityfiilis, vaikka jälleen se oli aluksi vähän hakusessa.
 Minullakaan ei mikään paras päivä ollut, eikä rata ollut mieleinen (niitäkin ratoja on välillä tehtävä, tiedän), joten varmasti Sirius vaistosi myös sen ja yritti kovasti minua rauhoitella ja lepytellä, vaikkei paska päivä johtunut todellakaan koirista.
 Näitä sattuu ja tapahtuu, pitäisi vain osata unohtaa treenaamisen ajaksi kaikki mikä vituttaa, ja keskittyä vain koiriin sekä niiden kanssa tehtyihin positiivisiin asioihin. Tästä on taas hyvä ottaa opikseen ja muistaa ensi kerralla hymyillä koirille kuin hangon keksi, vaikka oikeasti tekisi mieli käydä kuristamassa joku. Jokaisessa koiraharrastajassa on hyvä olla ripaus luonnenäyttelijää.


03.12.2013

 Vielä ehditään tänä vuonna kahdessa agilitytreenissä käydä ennen joululomalle jäämistä. Sen jälkeen onkin sitten rally-tokon tehotreenaus(toivottavasti!) kotioloissa. Koirille on myös tiedossa metsä- ja peltolenkkejä, joilla saa olla koko ajan irti sekä saunomista ja kotihierontaa. Ja vielä saavat sisävessankin (siis joulukuusen, tosin auta armias jos joku menee siihen ruikkimaan...)!
 Ensi viikonloppuna on toivottavasti suuntana Helsingin Messukeskus ja Pohjoismaiden Voittaja -näyttely, jälleen kerran vain turistina. Sieltä varmasti löytyy koirille joululahjat ja kaikkea muuta mukavaa, että voi taas viettää loppuvuoden pankkitili tyhjillään ;)


 Jälleen loppuun kännykkäkameran uumenista kuvia, on se vaan ihanaa kun noita koiria on monta <3

 Hyvää joulunodotusta, rakas lukijakunta!Uninen lauma sunnuntaiaamuna <3


Sirius vahtii Aurinkoisen unta.

Aksamöllien palkintosaalis.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti