tiistai 27. toukokuuta 2014

Koirille haitallisia tai vaarallisia ruoka-aineita

Sosiaalisessa mediassa ja sanomalehdissä on jälleen kirjoiteltu koirille vaarallisista ruoka-aineista, jotka eivät välttämättä ole ihmiselle vaarallisia. Siispä minäkin päätin koota listan koirille vaarallisista ruoka-aineista.
Joitain ruoka-aineista sieltä todennäköisesti puuttuu, mutta vaarallisuutta tai haitallisuutta koirille ei ole täysin todistettu. Näihin ruoka-aineisiin kuuluu esimerkiksi maito: osalla koirista on laktoosi-intoleranssi, osalla taas ei. Olen myös jättänyt pois niitä ruoka-aineita, jotka aiheuttavat osalle koirista pahojakin allergisia oireita (viljat, peruna, lohi, nauta...).
Lisäsin loppuun myös ohjeet kotona tehtävään ensiapuun, jonka jälkeen on tärkeää soittaa eläinlääkärille ja kysyä vielä jatko-ohjeita.

Koiralle vaarallisia tai haitallisia ruoka-aineita ovat:
  • alkoholi: Koiran elimistö ei kestä alkoholia, pienetkin annokset vaurioittavat maksaa.
  • avokado: Se sisältää persiiniä, joka suurina määrinä on myrkyllistä. Voi vahingoittaa sydänlihasta ja kerryttää nestettä rintaonteloon.
  • hiiva: Hiiva ja hiivaa sisältävät taikinat turpoavat mahalaukussa aiheuttaen kipua. Lisäksi hiiva vapauttaa etanolia (alkoholi), joka on vaarallista koirille.
  • homehtuneet ruoat: Home tuottaa toksiineja jotka taas puolestaan ovat myrkyllisiä. Homeisen ruoan syönti voi aiheuttaa koiralle rajua oksentelua ja/tai ripulointia, lihasvapinaa ja kouristelua.
  • kaakao ja suklaa: Ne sisältävät kofeiinia ja teobromiinia, joka on erityisen vaarallista koiralle. Mitä tummempi suklaa, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus on. Suklaan sanotaan kertyvän koiran elimistöön, eli koira ei välttämättä saa pienestä annoksesta oireita. Oireina ovat levottomuus, läähätys, verinen oksentelu, sydämentykytys, tärinä ja kouristelu.
  • kofeiini: Kofeiini suurempina annoksina (75 mg/kg) vaikuttaa samalla tavoin koiraan kuin suklaa, aiheuttaen samoja oireita ja jopa myrkytystilan.
  • ksylitoli: Ksylitoli aiheuttaa koiran veren sokeripitoisuuden nopean laskun ja nostaa insuliiniarvot korkealle. Koiralla tästä seuraa oireina oksentelua, vapinaa, heikotusta, ripulia ja kouristelua. Hypoglykemia voi johtaa shokkiin ja mahdollisesti kuolemaan. *
  • kypsennetyt luut: Kypsentäminen muuttaa luun rakennetta (erityisesti lintujen) siten, että siitä irtoaa purtaessa teräviä säikeitä jotka voivat rikkoa koiran suolistoa. Pahimmillaan luunsälöt voivat puhkaista koiran suolen ja aiheuttaa verenmyrkytyksen, josta seuraksena voi olla koiran menehtyminen.
  • maksa (suurina annoksina): Maksa sisältää A-vitamiinia joka on rasvaliukoinen ja kertyy elimistöön. Saattaa aiheuttaa koiralle myrkytysoireita. Liiallisen A-vitamiinin sanotaan myös vaikuttavan pentujen kitalakihalkojoiden syntyy, mikäli sitä syötetään tiineelle emolle liikaa.
  • pinaatti (todella suurina annoksia): Pinaatti sisältää oksaalihappoa, mikä sitoo kalsiumia joka voi vaikuttaa luustoon. Suuria määriä oksaalihappoa saatuaan tuloksena on hypokalseeminen kouristustila (veren kalsiumpitoisuus romahtaa), josta seuraa munuaisesten vaurioituminen ja mahdollisesti shokki sekä kuolema.
  • punajuuri: Oksaalihappo (katso pinaatti).
  • pähkinät: Pähkinöiden myrkyllinen ainesosa on vielä selvittämättä, eikä vaarallista annosmäärää tunneta. Ensimmäiset oireet kehittyvät keskimäärin puolen vuorokauden sisällä pähkinöiden nauttimisesta. Myrkytys aiheuttaa koiralle ruuminlämmön nousua ja väsymystä sekä erinäisiä hermostoperäisiä oireita, kuten hoipertelua ja vaikeuksia koordinoida liikkumistaan.
  • raaka makean veden kala: Koira voi saada matoja syödessään raakaa järvikalaa. Madot kuolevat kypsennettäessä tai pakastettaessa.
  • raparperi: Oksaalihappo (katso pinaatti).
  • rusinat ja viinirypäleet: Rusinat ja rypäleet voivat aiheuttaa koiralle munuaisongelmia. Koiralle voi kehittyä akuutti munuaisten toimintahäiriö. Myrkytysraja ei ole tiedossa. 
  • sipuli: Sipulin sulfidit aiheuttavat suurina määrinä ja pitkäaikaisessa käytössä hemolyyttistä anemiaa, eli vahingoittavat koiralla veren punasoluja.
  • sokeri: Koiralle siltänään tarpeeton. Nostaa verensokeria mikä voi pitkällä tähtäimellä johtaa diabeteksen puhkeamiseen ja sokeutumiseen. Lisäksi jos koiralla on hiivaa tai hiiva-allergia, ei sille tule antaa minkäänlaista sokeria sillä hiiva ruokkii itseään sokerilla.

Kuinka sitten toimia, mikäli koira on syönyt sille vaarallisia ruoka-aineita?

  1. Oksennuttaminen.
    Oksennuta koira, mikäli syömisestä on kulunut vain vähän aikaa. Työnnä sormet syvälle koiran kurkkuun, tämä saattaa joillain laukaista oksennusreaktion.
    Toisena vaihtoehtona on apteekista saatava kolmeprosenttinen (3%) vetyperoksidi. Se aiheuttaa ärsystä vatsan limakalvolla ja saa koiran oksentamaan. Annostus on 2ml/kg, kuitenkin maksimissaan 50ml.
    Kolmas vaihtoehto on antaa 1tl suolaa kymmentä painokiloa kohti. Sekoita tilkka vettä ja suola keskenään ja pyörittele tahnasta pallo, joka työnnetään koiran kurkkuun. Ei toisteta!

    HUOM. Syövyttäviä aineita tai teräviä asioita syönyttä koiraa EI saa oksennuttaa.

  2. Lääkehiili.Lääkehiili imee itseensä myrkkyjä ja estää siten myrkkyjen imeytymistä. Annostus on 1-5g/kg, riippuen myrkystä. Lääkehiilen voi myös liuottaa veteen (1g/5ml vettä) ja ruiskuttaa koiran suuhun, mikäli koira ei suostu syömään lääkehiiltä tablettina.
    Lääkehiiltä tulee antaa 4-6 tunnin välein 2-3 päivän ajan. Mikäli koira joudutaan viemään eläinlääkärille myrkytyksen takia, tulee lääkehiilen antamisesta koiralle mainita eläinlääkärille.
    HUOM. Lääkehiiltä EI saa antaa syövyttäviä aineita syöneelle koiralle, eikä tajuttomalle koiralle, koska lääkehiili voi aiheuttaa oksentelua.

  3. Tankoparsa ja parafiiniöljy.
    Mikäli koira on syönyt teräviä asioita tai asioita, jotka voivat aiheuttaa suolitukoksen, koiralle voi antaa tankoparsaa ja parafiiniöljyä. Koira ei pysty sulattamaan tankoparsaa vaan parsan kuidut kietoutuvat terävän asian ympärille ja suojaavat siten suolistoa.
    Parafiiniöljyn annostus on 1ml/kg 2-3 kertaa päivässä.


Ensiavun jälkeen soita eläinlääkärille, samoin epävarmoissa tapauksissa.

* HUOM. Poikkeuksena ksylitoli. Mikäli koira on syönyt ksylitolia eikä ole saanut vielä myrkytysoireita, koira tulee oksennuttaa. Tämän jälkeen koiran ikeniin tulee hieroa hunajaa tai siirappia, myös sokeriveden juottaminen käy. Annostus on 1rkl/5 kg.
Jos koira saa pahempia myrkytysoireita, ei sitä tulee enää oksettaa vaan antaa pelkästään sokeripitoisia aineita ja soittaa eläinlääkäriin.