perjantai 30. marraskuuta 2012

Tottelee mutta oppiiko?

 Edelleen jatkuu tokoilu vähintään kerran viikkossa pikkuryhmässä, joskus kaksikin. Myös kotona olen treenannut vähän koirien kanssa perusasentoa sekä paikallaankäännöksiä. Molemmat myös opettelevat hiljlleen rallytokon liikkeitä, pitäisi vaan minun hankkia (tulostaa ja päällystää) kyltit että tulisi treenattua sitä lajia myös virallisesti.
 Joidenkin ylempien luokkien liikkeiden kanssa saattaa siinäkin lajissa tulla ongelmia, mutta tiedän ainakin yhden kooikkerikaverin jolta kysyä neuvoja siinä tilanteessa.
 Tokossa asia on sitten toinen. En tunne ketään, jonka koira olisi menestyksekkäästi kilpaillu tokon EVL -luokassa tai olisi jopa tokovalio. Tiedän moniakin TVA -koiria omistajineen ja törmäilen heihin satunnaisesti, mutta lähipiiriin he eivät kuulu. Ja vaikea on lähteä kysymään neuvoa ihmisiltä, joita ei tunne tai jotka eivät ole koiraa treenaamassa nähneet.
 Onneksi ALO- ja AVO -luokkien liikkeet osaan opettaa suurinpiirtein ilman suurempia ongelmia.

 Siriuksen kanssa treenataan uutena asiana merkille menoa. Tässä vaiheessa se on lähinnä Siriuksen aktivointia ja vähän aivojumppaa tokotreeneissä, ettei se joudu aina vain hinkkaamaan vanhoja liikkeitä jotka se jo osaa.
 Kaukokäskyissä istuminen on vieläkin liian innokasta toisinaan, mutta naksuttimen avulla saan palkattua ainoastaan oikeasta istumaannoususta. Huomasin myös viimeksi, että kun oma käskyni ja kädenliikkeeni on rauhallisempi, ei myöskään Sirius sinkoile istumaan vieterin lailla.
 Seuraamisessa se edistää innostuessaan, ja oikealle käännöksissä jää hieman jälkeen tai sitten irtoaa vähän sivusuunnassa. Tätä yritän korjata imuuttamisella sekä lyhyillä seuruupätkillä, joissa paikka pysyy oikeana eikä vire nouse liikaa.

 Aurinko treenaa seuraamista ja se alkaa olla hyvällä alulla. Lyhyitä, muutaman metrin suoria pystyy jo Auria seuruuttamaan hyvällä kontaktilla ja paikkakin pysyy hienosti, kunhan vain vire on tarpeeksi korkealla. Aurilla ongelma ei ole niinkään edistäminen vaan jätättäminen, joten sen virettä uskaltaa seuraamisessa nostaa eri tavalla kuin Siriuksen.
 Henkilöryhmää ollaan myös Aurinkoisen kanssa otettu (BH -koetta ajatellen) ja se sujuu hienosti. Tosin kehun Auria aina muutaman askeleen välein ja silloin, kun pysähdymme jonkun ihmisen viereen. Haluan vain tehdä sille seuraamisesta miellyttävää ja hauskaa, niin hauskaa ettei mikään muu kiinnosta Auria siinä vaiheessa kuin minä :)
 Viime kerralla päätin ottaa Aurin kanssa ALO -luokan hyppyä, kun kerrankin oltiin koirakentällä treenaamassa. Muutaman kerran otin toiston jossa heitin Aurin käsiliikkeellä esteen yli (hyppy -käskynhän se osaa jo agilitysta) koska Aurista oli outoa, kun minä jäin seisomaan tappina paikalleni kun hän hyppää esteen toiselle puolelle eikä jatketakaan täysillä juosten seuraavalle esteelle!
 Tämä liike jos mikä sai Aurin vireen nousemaan, tuntui että sen aivot ja kroppa työskentelivät täysillä, kun se yritti miettiä mitä halusin sen tekevän.
 Toistoja taisi tulla 15-20, ja Aurinko osaa ALO -luokan hypyn. Voilá! Jotain hienosäätöä siinä vielä on jäljellä ja seuraavalla treenikerralla kerrataan jo opittua, mutta hirveän tyytyväinen olen siihen kuinka nopeasti Aurinko ymmärsi, mitä sen pitää tehdä. Parasta!

 Lisäksi erityisesti Sirius on saanut treeneissä kehuja taistelutahdostaan. Yksi treenikaveri jopa mietti hetken rodunvaihtoa, kun ei hänen omassa koirassaan ole samanlaista moottoria kuin Siriuksessa ;) Rodunvaihto tyssäsi sitten siihen, kun kooikerhondjella ei ole PK-oikeuksia.
 Täytyy kyllä myöntää että Sirius on erinomainen paketti taistelutahtoa, tilannekovuutta ja hyvää hermorakennetta. Miinuksena on ohjaajapehmeys, joka kuitenkin on vältettävissä jos vain ohjaaja (eli minä) muistaa olla rauhallinen ja reilu. Nyt minua onkin houkuteltua käyttämään se luonnetestissä, ja ajatus kieltämättä kiehtoo. Toisaalta se on vain yhden päivän arvio koirastani sillä hetkellä, mutta on siinä jotain totuusperääkin. Arkielämäähän se ei kuvasta, vaan sitä kuinka koira käyttäytyy äärimmilleen vietynä ja painestettuna. Voisi tulla ehkä yllättäviäkin tuloksia.
 Se taitaakin olla ensi vuoden ohjelmassa Siriukselle :)
 Aurille on ehkä tiedossa MH-kuvaus sekä taipumuskokeet, riippuen ihan siitä missä vaiheessa Pirjo sillä pennut tahtoo teettää. Myöskin BH -koe olisi tarkoitus käydä ennen pentuja, mutta minä kun en juoksujen ajankohtaa valitse vaikka haluaisinkin :P

 Ensi kerralla luvassa ehkä kuvia, jos opin siihen mennessä käyttämään kunnolla uutta, hyvällä kameralla varustettua puhelintani!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti