sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Lisää PeVistä (you have been warned)

Kirjoitin jo aikaisemminkin PeVi-koulutusmetodikokemuksistani ja siitä, mitä mieltä olen kyseistä koirien koulutustavasta. Jos jollekin se jäi vielä epäselväksi, niin tässä linkki vanhempaan kirjoitukseeni.
Syy siihen, miksi tämän itseoppineen "koirankouluttajan" mukaan nimensä saanut metodi nousi taas mieleeni, johtuu Warkauden lehdestä. Luin viikko sitten erään uuden PeVi-kouluttajan haastattelun kyseisestä sanomalehdestä. Haastattelun parhain anti oli ehdottomasti seuraava lause: "Koiraa ei missään nimessä alisteta tai satuteta."
Jaahas, selvä. Eli kuristavasta ketjupannasta nyppiminen ei satuta koiraa. Kolinpurkilla tai ketjulla heittäminen ei satuta koiraa. Koulutusmenetelmän ajatuksena ei siis ole saada koiraa alistumaan laumanjohtajan eli ihmisen tahtoon.
Jännittävää, että artikkelissa kuitenkin sanotaan seuraavaa: "Periaatteena on, että koiran henkiselle käyttäymiselle on tärkeää, että se kokee elävänsä luotettavan laumanjohtajan rinnalla." Eikö tämä kyseinen virke juuri todista sen, että koiran tulee PeVin mukaan alistua ihmiselle (=laumanjohtajalle)?
Artikkelissa ei myöskään yllättäen mainita sanallakaan koiran heittämissä kolinapurkilla tai ketjulla, hihnasta nyppimistä (ideaalina siis ketjukaulan ja nahkahihna), eikä jääkautta, jotka kaikki kuuluvat oleellisena osana PeViin.
Aika yksipuoleisesti kirjoitettu juttu siis. Mikä ei sekään yllätä minua laisinkaan.

PeVi-kouluttajien foorumilla ja myös joidenkin kouluttajien käytössä on alla oleva kysely. Foorumilla kyseinen pisteytys on nimetty vaatimattomasti otsikolla Oikea testi. Kyselyn ideana on siis:
"Mitä vähemmin pisteitä sen parempi koira. Pisteet on annettu sen mukaan, kuinka vaikea ongelma on korjata tai kunka paljon asia vaikuttaa omistajan ja koiran välisiin suhteisiin.
Mitä useampi isoja pisteitä koira saa, sen pahempi ja mitä enemmän koira saa 0 ja 1, sen normaalimpi koira on."

Koira varastaa pöydältä. 5
Koira merkkaa sisälle. 5
Koira vaatii hyvänäpitoa. 3
Koira tuo leluja/ keppejä omistajalle. 3
Koira vetää talutettaessa. 2
Koira nukkuu rauhallisesti eri huoneessa. 0
Koira tulee ulkona kutsusta luokse. 0
Koira seuraa sinua kokoajan. 4
Koira katoaa useaksi minuuteiksi luotasi ulkona. 4
Koira tuhoaa kotia. 5
Koira hyppii pöydillä. 2
Koira astuu perheen lapsia/aikuisia. 5
Koira repii ovea. 5
Koira nousee sinua vasten, kun tulet kotiin ja haukkuu. 4 (Eivät hauku, mutta vinkuvat ja murmuttavat.)
Koira ulvoo yksin ollessa. 5
Koira vahtihaukkuu yksin ollessaan. 2
Koira potkii, kun tekee tarpeensa ulos ja katsoo sinua. 5
Koira rähjää vastaantuleville koirille. 2
Koira nukkuu rauhallisesti sylissäsi. 0
Koira rähähtää/puraisee vierasta kun sitä silitetään. 5
Koira hakee hyvänäpitoa vierailta ja nauttii siitä. 0
Koira rähjää pihalla ohikulkijoille. 0
Koira ei päästä vieraita sisälle. 3
Koira tuo lelun vieraille, jotta lelua heitettäisiin. 2
Koira kiihtyy kun se päättelee, että lähdet sen kanssa harrastamaan. 2
Koira haukkuu sinua, kun ulkoilutat sitä. 3
Koira repii hihnasta, kun sitä talutetaan. 4
Koira käpertyy mielellään viereesi nukkumaan. 0
Koira yrittää astua vieraita ihmisiä. 2
Koira yrittää astua vieraita, samaa sukupuolta olevia koiria. 3
Koira nukkuu syrjässä, kun kotona on vieraita. 1
Koira panikoi, kun huomaa sinun lähtevän ulos. 5
Koira reagoi heti omistajan EI-käskyyn. 0
Koiraa tulee luokse parin kolmen käskyn jälkeen. 1
Koira haukkuu, kun ovi kello soi. 1
Koira vahtii lapsen saman ikäisiä kavereita. 4
Koira ei suvaitse yhtään vierasta koiraa omalle reviirille, omistajan ollessa paikalla. 4
Koira kuopii maata, vinkuu, piippaa, kerjää huomiota, kun omistaja puhuu lenkillä toisen koiran omistajan kanssa. 4
Koira murisee/hyökkää/puolustaa omaa ruokaansa. 5
Perheen koirat tappelevat keskenään, kun omistaja on paikalla. 4
Koira ärisee (ja puree) hoitotoimenpiteiden aikana. 5
Koira puolustaa ruokaansa rähisten. 4
Koira haukkuu silmiin tuijottaen halutessaan huomiota sisällä. 2
Koira ei luovuta palloa irti-käskystä, paitsi joskus lahjomalla. 2
Koira ei haistele hajuja remmissä ollessaan. 3
Koira kokeilee välillä rajojaan. 1 

Lihavoin kaikki nuo vaihtoehdot, jotka pitävät meillä edes yhdellä koiralla paikkansa. Pistemäärät olivat seuraavat; Sirius 18p, Aurinko 20p, ja Soraya 21p.
Siis hirveitä koiria. Miten voin elää niiden kanssa? Vastaus = ihan todella hyvin, minusta ne ovat 97% ajasta ihania.

Ihmiset todennäköisesti hakeutuvat edelleen PeVi-kouluttajille koiriensa kanssa, vaikka koirien ja ihmisten välinen laumajohtajuusteoria on jo moneen kertaa kumottu monissa tutkimuksissa. Lisäksi saatavilla on niin monia muitakin tapoja kouluttaa koiraa, jotka perustuvat positiiviseen vahvistamiseen, koiran omaan oivalluskykyyn sekä yhteistyöhön.
PeVi-koulutuksessa ei juurikaan ajatella syytä siihen, miksi koira käyttäytyy tietyllä tavalla. Lähes kaikki "vääränlainen" käytös vedetään johtajuusongelmaksi tai siihen, että omistaja on palkinnut koiraa käytöksestä huomioimalla sitä.
Lisättäköön vielä se, että ainakaan 10 vuotta sitten PeVi-koulutuksessa EI todellakaan saanut käyttää koiralle minkäänlaisia palkkioita (nami, lelu). Ainoa sallittu kehu oli lyhyt "hyvä" ja mahdollisesti pari taputusta kylkeen.
Mitä luulette koiran yhteistyöhalulle ja luottamukselle omistajansa kanssa käyvän, kun vaihtoehtoina oli joko todella mitäänsanomaton kehuminen ilman erinäistä hyötyä (=palkkiota, koira on opportunisti), tai sitten saada jalkoihinsa kolinapurkista/nyppäisy ketjupannasta.

Koiran käytöksestä olennaisinta on muistaa se, että koira ei ole susi. Koirien käyttäymisen tutkiminen perustui alkuaikoina vankeudessa eläineistä susilaumoista tehtyihin tutkimuksiin, joissa todella stressaantuneet, pienissä tiloissa elävät sudet kohtelivat tosiaan raa'asti ja olivat erittäin tarkkoja kaikista resursseistaan - tämä tulkittiin vahvaksi johtajuudeksi, dominassiksi. Kyseisiä metodeja sovellettiin myös koiriin (mm. alfakaato), jotka olivat eriytyneet susista (sekä kultashakaaleista ja muista koiraeläimistä) omaksi lajikseen jo vuosituhansia sitten.
Koira muistuttaa käytökseltään lähinnä keskenkasvuista sutta, jossa on sekä aikuismaisia että pentumaisia piirteitä. Koirat saavat tehdä toisilleen paljon sellaisia asioita, joita sudet eivät sallisi toisilta susilta. Koirat ovat leimautuneet ihmisiin, ja niissä on jalostustettu tarkoituksella sellaisia piirteitä sekä ominaisuuksia, jotka tekee niiden käsittelemisestä, ja niiden kanssa elämisestä mahdollisimman helppoa.

Voin suoraan sanoa, että minun koirani elävät enemmän tai vähemmän pellossa. Niiden täytyy osata takuuvarmasti vain 4 asiaa; luoksetulo, irtipäästäminen, pysähtyminen/odottaminen ja vapautuskäsky. Muutoin kaikki asiat ovat vain temppuja, joilla olen virikkeistänyt koiriani ja hankinnut niille tuloksia eri harrastuslajeita.
Uskon, että moni asia on onnistunut koirieni kanssa ihan vain sen takia, että ne luottavat minuun, minä olen opettanut ne tekemään yhteistyötä minun kanssani, eikä niillä ole syytä pelätä minua. Ne ovat oppineet, että minä olen avain niiden haluamiin resursseihin (ruoka, leikki, ulkoilu, silitys...), ja kun ne toimivat minun haluamallani tavalla, ne pääsevät käyttämään näitä resuresseja.
Toki ne vetävät toisinaan hihnassa, hyppivät minua vasten innoissaan, nuolevat naamaani, kerjäävät minulta huomiota vaikka millä tavoilla, murisevat toisilleen omasta ruoastaan, eivät haluaisi päästää irti juuri löytämästään jäätyneestä hevosenpaskakikkareesta.
Mutta mitä väliä. Kerrankin (!) on löytynyt yksi asia, mistä en jaksa stressata koirieni kanssa, ja se on johtajuus.


3 kommenttia:

 1. Suosittelen tutustumaan PeVin metodeihin ja ihan käytännön koulutukseen tarkemmin, tämä postauksesi vaikutti aika kärjistetyltä :) PeVin ideana ei ole pelotella koiraa tai lannistaa sitä, koiraa ei heitetä purkilla koskaan kohti vaan ideana on kovemmissa tapauksilla saada ei-toivottu/vaarallinen toiminta keskeytymään, jos ohjaaja pelkästään ei siihen pysty (esimerkiksi jos on käymässä toisen koiran päälle tms). Ajatus on jättää purkki pois mahdollisimman pian, itse en tarvitse purkkia koirani kanssa ollenkaan. Jokainen koira testataan ennen koulutusta ja yksilöön käytetään sille sopivia keinoja. Ei paiskota purkkeja ja hirtetä koiria ketjuihin sokkona, koulutuksen lopussa koirat kulkevat myös ilman hihnoja :)

  Olen elänyt PeVin ideologialla oman kooikerini kanssa nyt kaksi vuotta ja tämä koulutus on pelastanut koirani lopetukselta. Olen aikoinaan opiskellut Kennelliiton tokon koulutusohjaajaksi ja onnistunut ensimmäisen koiran kasvattamaan "nakeilla", jopa kansalliselle kisatasolle asti. Nuorempi koirani, kooikeri, pääsi tällä samalla pos vahvistamiselle niin pahaan pisteeseen, että kävi omien koirien päälle ja vaarana oli että se puree ihmisiä. Vaihtoehtona oli eutanasia tai koiran korjaus (mikäli mahdollista)

  Otin yhteyttä ongelmakoirakouluttajaan, joka testasi suhteemme. Tuloksena se, että ohjaaja on epävarma ja nuori koira on ottanut tilanteen haltuun eikä itsekään tiedä miten sen pitäisi toimia esim koirien ohituksessa jotta voisi puolustaa minua ja itseään ("laumaansa"). Aloitimme tilanteen nollauksen parin päivän jääkaudella ja kävimme kolmella koulutuskerralla. Nyt lenkkeillään ja ohitetaan koirat ilman hihnaa ja koira on paljon rennompi kotonakin (vahtihaukku loppui koulutuksen myötä kokonaan)

  Nakkeja ja leikkiä koira saa tietysti edelleen kun on aika temppuilla mielen virkistämiseksi tai juosta agiradalla. Rapsutushetkiä on edelleen usein, mutta nyt koira ei sanele niitä. Olen itse iloinen että PeVi:n ansiosta sain pitää molemmat koirani ja yhteiselo on rennompaa kuin koskaan :)

  Mikäli aihe sinua kiinnostaa (ainakin niin paljon että haluat tehdä siitä blogipostauksia), niin suosittelen hakeutumaan pevikouluttajan matkaan seuraamaan, minultakin voi kysellä lisää vaikka kokemusta on vain yhden koiran pevikoulutuksesta ja laumalenkeiltä jälkeenpäin. Koirankorjauskirja on myös suositeltavaa luettavaa, jotta saat toisenkin näkökulman aiheeseen. Tässä ei ole mitään mystistä tai salattua ja onkin harmi että metodi tuomitaan kuulopuheilla ja siitä tunnetaan vain purkki ja ketju, koiran ja ihmisen kommunikaation hienoudet ovat unohtuneet arvostelijoilta. PeVi on enemmän ohjaajan kouluttamista ja koira-ihminen suhteen parantamista :)

  Iitu Kouvo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tarkoitus olikin kärjistää tätä. Haluan herätellä ihmisiä ajattelemaan, itse nyt vain olen vahvasti tätä mieltä, ja joku toinen taas aivan toista.

   Olen käynyt yhden koirani kanssa PeVi-kouluttajalla (kirjoitinkin siitä aikaisemmin blogissani), ja valitettavasti meille se ei toiminut laisinkaan vaan aiheutti entisestään lisää ongelmia, joiden jälkiä korjailin todella pitkään.
   Olen myös lukenut Vilanderin Koirankorjauskirjan, enkä vain ole samaa mieltä hänen ajatustensa ja metodiensa kanssa.

   Hyvä, että PeVi on jollekin toiminut (on varmasti useammallekin koirakolle), mutta liian paljon olen kuullut ja myös itse todistanut omakohtaisesti, kuinka PeVi on vain vaikeuttanut tilannetta.

   Poista
 2. Kiitos kirjoituksestasi! :D
  Itse tunnen kaksi pevi koulutuksessa käynyttä ja kummallakin huonoja kokemuksia. Ensimmäisen koulutuksessa käyneen koiran kanssa tuli lisää ongelmia tottelemisen kanssa, vaikka omistajat olivat toteuttaneet kaikki neuvot mitä kyseinen pevi kouluttaja oli antanut. Toinen koira puolestaan menetti täysin luottamuksensa omistajiinsa, jonka vuoksi omistajat vaihtoivat kouluttajaa ja alkoivat rakentamaan luottamusta pohjamudista.

  Itsellenikin tarjottiin mahdollisuutta kyseisen kouluttajan koulutuksiin koirani kanssa, mutta kieltäydyin siitä sen jälkeen kun tutustuin koulutukseen ja mitä koira kokee esimerkiksi jääkausi prosessin aikana (Joka tuntuu olevan jokaisella koiralla käytettävä metodi). Yksi riskeistä oli koiran masentuminen ja tätä riskiä en koirani kanssa mistään hinnasta ottaisi. Itse kun olen sairastanut masennuksen, niin tiedän miltä se tuntuu, enkä todellakaan koiralleni tällaista kokemusta halua, en edes vaikka kestäisi pari viikkoa.
  Puolustelkoot ja väittäkööt jääkauden toimivuudesta kuka tahansa.

  Minusta on myös huolestuttava asia, että tämä kouluttaja nähdään ammattitaitoisena kouluttajana alueellani. En sinänsä ihmettele, että puhuu monet ihmiset puolelleen, koska tuon ensimmäisenä mainitsemani koiran kohdalla olin ensimmäisellä kerralla mukana lapsenvahtina. Tämän vierailun aikana huomasin, että kyseisellä ihmisellä on taito puhua. Hän sai kaiken maailman metodit kuulostamaan järkeviltä, vaikka ne eivät olleet kyseiselle koiralle edes sopivia. Uskoisin, että kyseinen ihminen pystyisi myymään vaikka giljotiinin lopetus menetelmänä.

  VastaaPoista