sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Elva frågor om hundar


Sain haasteen Sarilta & pehkolaumalta.
Tarkoitus on siis vastata 11 koirakysymykseen, tehdä itse 11 koirakysymystä ja haastaa 11 ihmistä. En ehkä haasta yhtätoista bloggaajaa, mutta jos edes pari laittaisin listalle.
 


1. Jos ottaisit jonkun tai joidenkin rotujen risteytyksen, mikä se olisi ja mitä ominaisuuksia toivoisit siinä olevan (ts. miksi juuri ne rodut)?
Kooikerhondje x (käyttölinjainen) cockerspanieli. Rotutyyppi pysyisi samana, samoin turkki – ainakin suurin piirtein. Rakenteellisesti cockerspanieli eroaa jonkin verran kooikkerista, mutta cockeri ei ole liian raskas tai suurikokoinen, jolloin kyseinen risteytys pysyisi kooltaan pienehkönä koirana. Rakenteessa tulisi olla tarpeeksi voimaa ja vauhtia, ottaen huomioon että käyttöcockeri on metsästyskoira (uiva ja noutava), jonka tulee pystyä työskentelemään myös vaativassa maastossa, kun taas kooikkeri on tällä hetkellä käytössä harrastuskoirana (lähinnä agility ja rallytoko), mutta monet pyrkivät kooikkerin kanssa vähintään SM-tasolle, jolloin toimiva ja kestävä rakenne on tarpeen. Luonteellisesti toivoisin risteytyskoiran olevan suhteellisen avoin, äänivarma, hieman pehmeä, rohkea, helposti koulutettava, miellyttämishaluinen ja aina valmis yhteistyöhön omistajansa kanssa. 

2. Mitä mieltä olet jatkuvaa ja pitkäkestoista trimmausta vaativista roduista?
Trimmattavat rodut eivät yleensä kuulu suosikkeihini. Ymmärrän vielä koiran harjaamisen esim. kerran viikossa ja trimmauksen pari kolme kertaa vuodessa, mutta jatkuva puunaaminen on minusta turhaa. Mihin koira tarvitsee sellaista turkkia, jota ihmisen täytyy hoitaa koko ajan? Onko se käytännöllinen turkki, onko se järkevä turkki? Onko siitä koiralle enemmän haittaa kuin hyötyä?

3. Kuulutko oman rotusi rotuyhdistykseen? Miksi tai miksi et?
Olen Suomen kooikerhondjeyhdistyksen jäsen. Saan jäsenlehden 4x/vuosi, pääsen äänestämään yhdistyksen asioista, järjestämään tapahtumia ja osallistumaan niiihin, sekä tarvittaessa voin myös hankkia agilitylisenssi kooikerhondjeyhdistyksen nimiin.

4. Mitä mieltä olet rotuunotoista ja voisitko kuvitella sellaista omassa rodussasi?
Kannatan järkevästi perusteltuja rotuunottoja ja voisin helposti kuvitella sellaisen tapahtuvan myös omassa rodussani, mikäli vain muut rotuharrastajat siihen suostuisivat. Sillä ei niinkään ole väliä, onko rotuunotettava koira puhdasrotuinen (esim. pitkäkarvainen kromfohrländer) tai sekarotuinen, mikäli koira vain täyttää ulkonäöllisesti joitakin kooikkerin piirteitä (lähinnä rakenne), on terve ja luonteeltaan jalostuskäyttöön soveltuva.

5. Jos näkisit reenikaverisi joko reenitilanteessa tai ihan vaikka lenkillä kohtelevan koiraansa kaltoin, huomauttaisitko hänelle asiasta tai käskisitkö jopa lopettamaan?
Riippuu treenikaverista ja siitä kuinka läheinen hän minulla on. Tavalliselle treenikaverille huomauttaisin asiasta ja tarvittaessa myös kertoisin asiasta eteenpäin, mikäli minun viestini ei menisi perille. Mikäli treenikaveri olisi myös ystäväni, voisin käskeä suoraan lopettamaan perseilyn ja katsomaan ihan vaan peiliin.

6. Mitä mieltä olet koirankoulutuksessa käytettävistä piikki- ja sähköpannoista? Perustele vastauksesi.

Ei. Lupaan käyttää piikki- ja sähköpantaa koiran omistajalle, mikäli ikinä näen jonkun sellaista käyttävän omalle koiralleen. Se on ainoastaan koiran kiusaamista ja eläinrääkkäystä, ei mitään koulutusta. Miksi pitää tarjota keppiä, kun porkkanalla oppii huomattavasti nopeammin, paremmin ja iloisemmin?

7. Oletko koskaan huomauttanut vastaantulijalle lenkillä, jos hänen koiransa käyttäytyy mielestäsi huonosti?
Olen. Liian monta kertaa.

8. Mitä mieltä olet paimennuksen harrastamisesta roduissa ja koirissa, joita ei kuitenkaan enää käytetä tai olla käytetty moniin vuosiin varsinaisina työtä tekevinä paimenkoirina tiloilla?
Mikäli koiralla on taipumuksia eikä se turhaan stressaa paimennettavia eläimiä, ei minusta harrastamisessa ole mitään väärää. Toisaalta, mikäli koiraa ei ole vuosikymmeniin enää käytetty paimentamiseen, miksi sitä ominaisuutta tulisi pitää rodussa yllä?

9. Mitä mieltä olet rodunomaisista kokeista ja tiedätkö, onko omalla rodullasi sellaista ja jos on, niin mikä se on?
Mikäli rotua edelleen käytetään rodunomaisesti, niin mikä ettei. Ja voihan sitä koiransa käyttää rodunomaisissa kokeissa, vaikka rotua ei olisi enää aikoihin käytetty sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Eihän mikään testi tai koe kerro koirasta läheskään kaikkea, mutta antaa kuitenkin jotain vinkkiä siitä, että onko koiralla nimenomaan edes taipumuksia rodunomaiseen tarkoitukseensa.
Kooikerhondje saa osallistua spanieleiden taipumuskokeisiin, vaikkei kooikkeria metsästykseen juurikaan enää käytetä. Tosin Suomestakin löytyy muutama metsästävä (jälkeä ajava, noutava) kooikkeri.

10. Koiratarha vai juoksunaru? Valitse VAIN TOINEN ja perustele valintasi.
Koiratarha. Koira saa liikkua vapaammin, vaikka periaatteessa koiratarha on aivan yhtä rajattu alue kuin juoksunaru. Koiratarhassa koira välttyy myös niskaan ja rankaan tulevilta nykäyksiltä (piiskaniskuvamma), jotka ovat yleisiä juoksunarussa olevilla koirilla, erityisesti mikäli koira on kiinnitetty (ohuemmasta kuin 2 niskanikamaa) pannasta.

11. Onko koirasi ns. värikoodattu, eli ostatko tietoisesti kaikki sen tarvikkeet, pannat, hihnat sun muut tietyn värisiksi? Miksi?
Koirani ovat värikoodattuja tietoisesti. Koiria on tällä hetkellä kolme (ja neljäs on suunnitteilla), joten värikoodaus helpottaa niiden omien tarvikkeiden (valjaat, hihnat, vaatetus) tunnistamista. On helppo sanoa, että tällä-ja-tällä koiralla on punaiset varusteet kun taas tällä-ja-tällä on violetit. Koirani ovat kuitenkin erikokoisia ja –mallisia keskenään, joten valjaat ynnä muut varusteet on säädetty jokaiselle koiralle sopiviksi ja vaatteet on useimmiten tehty mittatilauksena jokaiselle koiralle (kiitos, anoppi!).
Lisäksi pidän kirkkaista väreistä ja koirien värikoodauksesta, se miellyttää omaa silmääni. Olisi vaikea kuvitella jokaiselle koiralleni vain ruskeat nahkavarusteet ja tummanvihreät manttelit. Tylsää! Eipä koiria kyllä kiinnosta, että miltä ne näyttävät ja minkävärisiä varusteita niillä on päällään, mutta minua kiinnostaa ja neljännellekin koiralle on värikoodaus tiedossa.


Sitten ne omat kysymykseni:

1. Ketä julkkiskoirankouluttajaa kuuntelet, tai siis kenen oppeja seuraat ainakin suurimmalta osin? Julkkiksella tässä tarkoitan sellaista koirankouluttajaa, joka on kirjoittanut esimerkiksi koirankoulutuskirjan/-kirjoja.
2. Mikä on suosikkikoiraharrastuslajisi? Valitse vain yksi laji! Miksi juuri se?
3. Onko kolinapurkin käyttö koiran koulutuksessa mielestäsi hyvä vai huono asia? Perustele.
4. Kumman ottaisit mieluummin, kouluttamattoman koiranpennun (2-3kk vanha) vai aikuisen, peruskoulutetun koiran (3v. vanha)? Rodun saat valita itse. Perustele.
5. Nimeä joka FCI ryhmästä joku rotu, joka miellyttää eniten ko. ryhmässä (esim. FCI 9 - Cavalierkingcharlesinspanieli).
6. Oletko ajattelut ottavasi jonkun muun rotuisen koiran, kuin mitä sinulla nyt on/on ollut? Miksi?
7. Oletko tyytyväinen Suomen Kennelliiton toimintaan? Muuttaisitko jotain? Perustele.
8. Tulisiko jokaisella jalostukseen käytettävällä koiralla rodusta riippumatta olla pentuerajoitus/pentumäärärajoitus, jonka jälkeen koiraa ei enää käytettäisi jalostukseen? Esimerkiksi uroksella 5 pentuetta ja nartulla 3 pentuetta, tai 25 jälkeläistä/koira. Perustele.
9. Mitä terveystutkimuksia jalostuskoirille tulisi ainakin tehdä rodusta riippumatta? Perustele.
10. Tulisiko koira-ajokortin (http://www.thelocal.de/20120321/41463) olla pakollinen Suomessa jokaiselle koiraa ottavalle? Perustele.
11. Mikäli koira suorittaisi hyväksytysti BH-kokeen tai Kiva Koirakansalainen -testin, tulisiko koiran päästä tällöin esim. toreille, kahviloihin ja muihin yleensä koirilta kiellettyihin paikkoihin testitodistusta vastaan? Perustele.

Haaste lähtee seuraaville kooikkeristeille:

Varsågod :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti